Játsszunk menyasszonyost!



Szerintem minden nő szeret az esküvőjéről álmodozni. Azok is, akik még előtte állnak, és azok is, akik már maguk mögött tudhatják ezt a jeles napot. A teljesség igénye nélkül hoztam ezért ez kis válogatást a menyasszonyi ruhák világából, mert ábrándozni mindig jó!


Viszont ha az IGAZI ruhát keresed, akkor a választékkal bizony nagyon meg fog gyűlni a bajod. Olyan sokféle anyag, fazon, szín és tervező közül válogathatunk, hogy ember legyen a talpán, aki képes biztosra menni. (Újabban divat lett, hogy a menyasszonyoknak két ruhája is van, és a szertártás után, a lagzira átöltöznek egy kényelmesebb, bulizós darabba.)


Mindenki döntse el maga, hogy számára a rengeteg lehetőség közül mi a legfontosabb, aztán a kijelölt irányvonalon mozogva lehet szűkíteni a kört. Ha például a márka/tervező a legfontosabb, máris szűkült a kör. Én például fazonban gondolkodtam, további szigorú kikötésem nem igazán volt, vártam az első látásra szerelemruhát.
Kis személyes: az első esküvői ruhámat a neten találtam meg, idestova 9 éve. Egy budapesti szalon hirdette eladásra, nekem több se kellett, mentünk is Veszprémből próbálni. Még egy másik modell is versenyben volt, amit viszont épp kikölcsönöztek akkor, így én anno egyetlen ruhát próbáltam, amit végül haza is vittem. Ekrü taftruha, nyakpántos megoldással és kézzel varrott gyöngyökkel, A-vonallal és abronccsal. Nem bántam meg, szuper döntés volt. (Jó, hát végül mire odáig jutottunk, hogy fel is vegyem, már 11 hetes terhes voltam, így derékban/pocinál már feszült. Nem ez volt a terv, de sietett a kisfiam.)






A második esküvőmön (tervben van ám, csak az a fránya pénz...) viszont egy kissé más ruhát fogok viselni. Előre nem mutatom meg, de elárulhatok annyit: a neten találtam rá potom pénzért (tényleg vicc volt az összeg) egy eredeti Alfred Angelo ruhára, csodaszép, alig várom hogy viselhessem.


Natehát, a fazon kiválasztása lényeges dolog, testalkatunknak megfelelően érdemes választani. Valljuk be, egy nem teljesen tökéletes testű menyasszonyon nem fog jól mutatni egy testhezálló sellőruha, és ugye mindenki a lehető legjobb formáját akarja hozni azon a napon, amikor tényleg minden szempár rá szegeződik.


A-vonal, hercegnős-báliruha fazon, sellőfazon, tengerparti stílus, rövid vagy asszimetrikus fazon, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Érdemes több szalonban és többféle fazont felpróbálni, hiszen így derül csak ki, mi az ami előnyös, és mit zárjunk ki feltétlenül. (Bevallom, én is próbáltam nyáron egy csupatüll, csupafodor ruhát. Az 50 kilós lányokon borzasztóan jól mutat, én viszont a kis túlsúlyommal úgy néztem ki benne, mint egy nagyra nőtt, amorf szaloncukor. Az akkori álomruhám tehát kiesett.)


A-vonal:




Királylányos - báliruhás:




Sellőfazon:




Tengerparti stílus:



Rövid ruha:


Asszimetrikus vonalak:


Uszályos:






Nyakkivágás. Még egy kihívás. Szorosan kapcsolódik az ujj/pánt/ujjatlan témaköréhez.
Szív alakú, csepp vagy csónak, egyenes vagy asszimetrikus. Szintén ízlés kérdése, az ujj/pánt témakörében viszont figyeljünk arra, hogy melyik típus fog biztosan tartani. Kellemetlen lenne, ha a gyönyörű ruhánkat egész nap igazgatni, zúzogatni kellene attól való félelmünkben, hogy elszabadul egynémely testrészünk.


Ha eldöntöttük, milyen fazont szeretnénk viselni, jöhet a szín kiválasztása. A klasszikus menyasszonyi ruha színe a hófehér. Az utóbbi években viszont nagyon népszerűek az ekrü darabok, de akár a színekkel kombinált, vagy teljesen színes darabok is. A skálaa jég-hó-gyémánt-törtfehér színeken át sokáig folytatható. Itt célszerű a bőrünk tónusát figyelembe venni, ehhez választani árnyalatot.


Fontos kérdés még a ruha anyaga is: muszlin, organza, tüll, taft, csipke, szatén, sifon, bársony... hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Sok ruha ötvözi az anyagokat, csodás kombinációkat lehet találni.


Csipkeruha:




Organza:


Bársony:




Bársonyruhát jellemzően télre érdemes választani, hiszen ez a nehéz, sűrű szövésű anyag extra meleg lesz, egy abronccsal kombinálva igazi fűtőértéke is lehet.
Célszerű bizony azt is figyelembe venni, hogy milyen évszakban lesz az esküvő, ebben a nehéz ruhában nyáron megsülnénk.  Meleg évszakokra könnyed anyagú ruhát válasszunk: organza, selyem, csipke; míg őszre/télre mehet a taft, a bársony.


Ha már ezzel is megvagyunk, döntsük el, hogy milyen díszítést tudunk magunkon elképzelni. Van, aki nem tudja elképzelni magán a csillogást avagy a színeket, más viszont egy nem teljesen strasszos ruhában nem menne férjhez.
Strasszok, gyöngyök, flitterek, masnik, gombok, leginkább ezekkel szokás dekorálni a ruhát. Bármelyiket is válasszuk, fontos hogy megfelelően legyenek rögzítve. Egy ragasztással díszített ruha sosem lesz olyan szép és tartós, mint a kézzel varott darabok.




Ugye hogy egy mindenféle dísz nélküli ruha is lehet nagyon elegáns és szép?


A királylányoknak viszont íme egy szikrázó csoda:




Most már nagyon körvonalazódik álmaink ruhája, nincs is más hátra, mint megkeresni a számunkra megfelelő tervezőt. Ma hazánkban a legnépszerűbb kreációk innen kerülnek ki: La Sposa, Mori Lee, Eddy k., Enzoani, Kenneth Winston, Alfred Angelo, Demetrios, Pronovias. A nagy Amerikában ott van még a csúcson Vera Wang, de ha hazai ruhát szeretnénk, akkor a Daalarna szalonban Benes Anita igazán egyedi ruhát tud megálmodni nekünk.


Vera Wang-ruha a csodás Kate Hudson-on. ( "Egy Vera Wang-ot nem igazítunk, a testünket igazítjuk a ruhához!")




Egy fontos dolgora viszont felhívnám a figyelmeteket: soha ne rendeljetek menyasszonyi ruhát Ebay-ről, Ali-ról vagy hasonló, "saját méretedre varrnak" külföldi oldalakról. Néha sikerül kifogni egy jobb darabot olcsón, de az esetek nagy százalékában csak kidobott pénz, sok sírás és egy újabb ruha ennek az eredménye.


A ruhák árainak csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt. Nem márkás darabokat már 30 ezer forint körül tudtok akár vásárolni is, kis szalonokból. A nagyobb szalonok kölcsönzési ára 100 ezer forint körül indul. Vásárolni 200 ezer forint körül kezdhetünk.
Ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, akkor viszont nagyon jó megoldás a sok Facebook-csoport, ahol általában egyszer használt ruhákhoz juthatunk az eredeti ár töredékéért. Dizájnerdarabok már 50-70 ezer forintért, és még próbálni is lehet. A legtöbb eladó igazán kedves és figyelmes, érdemes vetni egy pillantást ide is.


Remélem teszett nektek ez a kis összefoglalás. Örülnék, ha írnátok a saját ruhátokról, vagy ruhaterveitekről. :)

Share:

0 megjegyzés